Historisk vandrerute

TURISTVEGEN OVER FOLGEFONNA (ca. 25km) i Hardanger er en klassisk bretur, fra Mauranger i Kvinnherad, over Folgefonna via turisthyttene Breidablikk og Fonnabu, og ned til Tokheim ved Odda i Sørfjorden. Første del av ruta følger den såkalte «Isvegen» fra 1860-tallet. (Kilde: Bergen Turlag) 
FOTO: KNUD KNUDSEN / UNIVERSITETSBIBLIOTEKET I BERGEN

"Keiserstien"

Ridestien opp til Folgefonna er oppkalt etter Norgesvennen keiser Wilhelm. Selv skal han aldri ha gått der, men i dag er dette en populær turiststi.
Stien ble bygget for å frakte europeiske turister fra fjorden til Folgefonna; for at de skulle få oppleve «at kunde tage en «kanetur» under sommersolens varme straaler, og dog omgivet af fuld vinter», som en turist skrev i hytteboken på Breidablikk i 1893.

I Mauranger i Hardanger var det livlig cruisetrafikk. Keiserstien førte helt frem til brekanten. Turistene gikk til fots eller red oppover for så å bli fraktet med hest og slede over isen. Mens turistene var på bretur, gikk båtene rundt Utne og lå klare i Odda når «fjellfolket» kom ned igjen.

Den øverste delen av Keiserstien ble ferdig anlagt med fine svinger rundt forrige århundreskifte. FOTO: TORILL REFSDAL AASE / DNT
Breidablikk
Foto: Einar J. Grieg